Overgewicht bij honden; een zwaar probleem!

Overgewicht bij honden; een zwaar probleem!

Ook in Nederland lopen er veel honden rond die overgewicht hebben, wat serieuze gezondheidsproblemen op allerlei gebieden kan veroorzaken. Er zijn veel verschillende oorzaken van overgewicht bij honden, ook wel obesitas genoemd. Echter met de juiste aanpak is overgewicht goed te bestrijden wat de gezondheid en conditie van de hond goed zal doen. Dus heb je een hond die wellicht te zwaar is, lees dan gauw verder. Natuurlijk wil je ook dat je trouwe viervoeter een lang en gezond leven leidt, maar met overgewicht is de kans op uiteenlopende kwalen aanwezig. Wij van Ozzles Dogfood kunnen je in ieder geval helpen om je te zware hond op verantwoorde wijze af te laten vallen.

Overgewicht bij honden is een serieus probleem!  

 

Wist je dat er in Nederland rond de 2 miljoen honden rondlopen? De laatste jaren groeit het aantal honden met overgewicht echter fors. De schatting is dat 35-50% van alle honden een vorm van overgewicht vertonen. Obesitas is een ander woord voor overgewicht of vetzucht en komt helaas dus veelvuldig voor bij honden in de Westerse wereld.  Er zijn diverse oorzaken waardoor honden te dik zijn. 

 

Oorzaken van overgewicht bij honden 

Er zijn veel verschillende oorzaken waardoor honden te dik zijn geworden. Ze worden in ieder geval niet met overgewicht geboren, dus het ontstaat op latere leeftijd en is dus vaak te wijten aan het gedrag van de baasjes......  
  • Voeding 
  • Lichaamsbeweging
  • Leeftijd 
  • Castratie
  • Medicijnen
  • Medisch 
  • Ras 

Voeding
 
Als je je hond te veel eten geeft, dan zal hij te dik worden. Over het algemeen zit er op de meeste honden geen rem, dus hij of zij zal gewoon zijn bak leeg eten, zeker als het ook nog eens erg lekker is. Honden zijn ook heel goed in het zich aanstellen, waarbij de eigenaar vaak zijn smekende blik niet kan weerstaan en zijn hond toch weer wat geeft. Snoepjes, hondensnacks, beloningskoekjes etc. doen ook mee als veroorzaker van overgewicht, zeker als ze niet met mate worden gegeven. Dus als je de hond veel beloningsnoepjes geeft moet je dat gewoon op zijn dagenlijkse portie hondenvoer in mindering brengen! 

Globale richtlijnen voor de totale hoeveelheid voeding per dag 
- Kant-en-klaar vers vlees ongeveer 2-2,5% van zijn ideale lichaamsgewicht 
- Hoogwaardig droogvoer ('brokken') ca. 1% van zijn ideale lichaamsgewicht 
Uitgaande van een volwassen hond met een normale energiebehoefte. Maar omdat elke hond anders is vooral het voeren 'op zicht' beter dan strak aan richtlijnen vast te houden. Het ideaal gewicht van de hond is als je zijn ribben duidelijk kan voelen, maar net niet kan zien. 

Lichaamsbeweging 
Des te actiever je hond is, des te meer energie verbruikt hij, dus des te meer voedingstoffen zal hij nodig hebben. Maar is je hond niet zo actief meer, en beweegt hij minder, dan kan je hem dus ook beduidend minder voeding geven. Het is belangrijk dus dat je de hoeveelheid voeding aanpast aan zijn activiteiten patroon! 

Leeftijd 
Voor de leeftijd van je hond geldt eigenlijk hetzelfde als hierboven. Oudere honden bewegen vaak minder en slapen bijvoorbeeld meer dan honden die volop in de bloei van hun leven zijn. Oudere honden verbranden minder, dus hebben minder voer nodig.

Castratie
Als honden gecastreerd of gesteriliseerd zijn hebben ze de neiging om bij ongewijzigde voedsel hoeveelheden aan te komen in gewicht. Na deze ingreep kan je het beste je hond 25-30% minder eten geven gedurende enkele weken. Blijft je hond dan op gewicht, dan is de hoeveelheid voer voldoende, maar valt je hond af en dan moet je uiteraard iets meer gaan geven.  

Medicijnen
Bepaalde medicijnen kunnen ook een negatieve invloed hebben op het gewicht. Medicatie voor epilepsie en corticosteroïden zijn voorbeelden van medicijnen die voor overgewicht kunnen zorgen. 
  
Medisch
Problemen van medische aard, zoals bijv. een verminderde werking van de schildklier, de ziekte van Cushing of gezondheidsproblemen waarbij de mobiliteit verminderd is, kunnen ook bijdragen aan overgewicht. 

Ras 
Sommige rassen zijn gevoeliger om overgewicht te ontwikkelen. Bekende hondenrassen hierin zijn onder andere de Labrador Retriever, de Beagle en de Cocker Spaniel.  

 

Wanneer is mijn hond te zwaar

Er zijn verschillende symptonen waaraan honden die te dik zijn kunnen worden herkend. 
  • - als je de ribben van je hond niet of nauwelijks kunt voelen, dan is er sprake van overgewicht. Bij honden met een ideaal gewicht kun je de ribben duidelijk voelen, eventueel met een licht vetlaagje, maar je kunt ze net niet zien als je hond in een normale stand staat. De taille is duidelijk zichtbaar en de hond heeft een opgaande buiklijn. 
  • - het bewegen van honden met overgewicht gaat een stuk moeizamer, en ook worden ze veel sneller moe dan honden met een juist lichaamsgewicht 
  • -  als je hond veel en voortdurend wil eten 
  • -  veel slapen

De gezondheidsrisico's van te dikke honden 

Honden met -ernstig- overgewicht lopen serieuze risico's met hun gezondheid. 

- Uit onderzoeken is gebleken dat honden met overgewicht vaak eerder overlijden dan honden met het ideale lichaamsgewicht. De levensverwachting is maar liefst 2 jaar korter. 
- De gewrichten van te dikke honden worden zwaarder belast en zullen daardoor sneller slijten. 
- De organen, zoals hart, lever, nieren moeten harder werken, om allerlei lichaamsprocessen op gang te houden. Des te harder ze moeten werken, des te groter de kans dat ze eerder uitvallen of dat er zich allerlei complicaties gaan voordoen. 
- Te zware teefjes kunnen problemen krijgen tijdens de dracht of tijdens het werpen 
- De algehele weerstand van te dikke honden is minder waardoor ze vatbaarder zijn voor ziektes en ook minder snel herstellen hiervan. 

 

Hoe houd ik mijn hond op het juiste gewicht  

We geven je een aantal praktische tips om je hond op een gezond verantwoord gewicht te houden. 

  • Geef je hond een beperkte hoeveelheid voer afgestemd op zijn ideale gewicht. Weeg daarom zijn voeding af bijv. in op een keukenweegschaal zodat je weet dat je hem exact dezelfe hoeveelheid voer per keer geeft. 
  • Meten is weten, dus weeg je hond regelmatig, zodat je de hoeveelheid voer op zijn juiste lichaamsgewicht kunt afstemmen 
  • Wees niet te royaal met het geven van tussendoortjes. Dus houd bij hoe vaak je de hond een snack of beloningskoekje geeft. Het beste kun je een aantal snackjes in een potje doen die je per dag kan geven, en dit van zijn normale hoeveelheid voer aftrekken.  Op is dan wel echt op! Geef bij voorkeur ook liever magere snacks of stukjes fruit in plaats van snacks die veel koolhydraten bevatten. 
  • Laat je niet verleiden door de smekende blik van je bedelende hond! 
  • Zorg dat je hond voldoende lichaamsbeweging krijgt. Dit kan wandelen, rennen, naast de fiets lopen, zwemmen of op een andere manier spelen zijn. Stem de mate en de soort van beweging wel af op je hond. Dus als je hond graag zwemt laat je hem dit wat vaker doen, en als hij liever naast de fiets loopt of rent in het bos dan ga je dat met hem doen. 

Let er wel op dat als je hond wat te dik is dat je de beweging wel aanpast aan zijn gewicht. Dat wil zeggen, rustig opbouwen, om zijn lichaam te laten wennen en niet direct te zwaar te belasten. Dit geldt uiteraard ook voor honden die al wat op leeftijd zijn of lichamelijke beperkingen kennen.

 

Verantwoord gewichtsverlies is langzaam afvallen 

Je hebt geconstateerd dat je hond te dik is en je wilt hem laten afvallen. Het is zaak om dit langzaam aan te doen, dus niet zomaar ineens minder eten gaan geven in de hoop dat hij daardoor wel zal afvallen. Het is vooral zaak om de soort voeding aan te passen. Dit geldt ook voor de tussendoortjes, beloningssnacks, trainers en kauwsnacks. 

Het juiste gewicht bepalen
Ons advies is om het juiste gewicht te gaan bepalen wat je wilt bereiken met je hond.Hond met overgewicht
Zorg dat je zijn huidig gewicht weet en noteert. Weeg je hond trouwens altijd op dezelfde weegschaal om geen vertekend beeld te krijgen. Weeg ook regelmatig, bijv. eens per week op een vaste dag om het verloop goed te kunnen volgen. 

Hoeveelheid voeding bepalen 
Als je eenmaal het streefgewicht bepaald hebt, dan ga je daar de hoeveelheid voer op aanpassen (KVV of -hoogwaardige- hondenbrokken). De vuistregel is voor een volwassen hond op KVV met gemiddeld energie niveau 2% van zijn ideale lichaamsgewicht en 1% van zijn lichaamsgewicht aan brok. 

Als je eenmaal de juiste hoeveelheid voeding vastgesteld hebt, gebaseerd op het streefgewicht, dan ga je de voeding aanvullen met groentemix tot de hoeveelheid die bij het huidige gewicht van de hond hoort. 

De groentemix die Ozzles Dogfood in het assortiment heeft is uitermate geschikt om honden met overgewicht verantwoord te laten afvallen, zonder dat ze daar een hongergevoel aan overhouden. Deze gezonde smakelijke mix bestaat uit diverse gedroogde groenten die geweld moeten worden in lauwwarm water. Hierdoor worden ze zacht en geven veel volume. 

Een voorbeeld ter verduidelijking: 
De hond weegt nu 30 kg en zijn ideale gewicht zou 25 kg moeten zijn. 
Hoeveelheid voer baseer je op 25 kg, dat wil zeggen 500 gr. KVV of 250 gram -hoogwaardige- brokken. 
Aanvullen met 100 gram gewelde groentemix. 

Geef je hond zoveel voer dat hij in enkele minuten op kan! Laat hij het staan of loopt er bij weg, dan haal je de voerbak weg en bied je het de volgende ronde weer aan. 

Tussendoortjes echt tot een minimum beperken. 1 kauwsnackje per dag is voldoende. Wil je hem toch wat extra geven tussendoor, geef dan een plakje appel of ander fruit. 

Het principe van afvallen 
Afvallen moet langzaam gebeuren, te snel afvallen veroorzaakt vaak een jo-jo effect in gewicht. Door minder voer te geven dan het dier normaliter krijgt zal hij zijn vetreserves moeten gaan aanspreken, waardoor deze verminderen. Door de groentemix toe te voegen heeft de hond toch een vol gevol, maar hij krijgt feitelijk minder energie binnen, dus worden zijn overtollige vethoeveelheden aangesproken. 

In het begin zal je dus nog niet veel merken van het afvallen, maar na een week moet je toch al duidelijk een verschil kunnen merken.  Weeg je hond daarom regelmatig, liefts met vaste tussenpozen, zodat je het verschil goed kan zien. 

Welke KVV of hondenbrok geef ik tijdens het afvallen

Als je kant-en-klaar vers vlees aan je hond geeft dan kun je tijdens het afvalproces beter eerst beginnen met de wat lichtere, dus minder vettte soorten. 
Enkele KVV-mixen die uitermate geschikt zijn onder andere de speciale Light-mix van Ozzlesfreshfood, deze bestaat uit lichte witvis met kalkoen en runderlong. Licht verteerbaar door de vis en kalkoen en een vol gevol door de runderlong.  Maar ook de gevogeltemix, de kip-zalm-pens mix, 6-vlees & vismix en de konijn-paard-geit mix zijn prima geschikt. 

Als je je hond op brokken wilt laten afvallen dan is het beste om een graanvrije brok te kiezen. De Canis Purus brokken zijn smakelijke, koud geperste brokken met een hoog vleesaandeel, graanvrij en glutenvrij en in meerdere soorten verkrijgbaar. Deze zijn ook goed te combineren met verse vlees voeding en bovendien zijn ze vrij van kunstmatige geur,- kleur,- en smaakstoffen. 


Hulp nodig bij het afvallen

Mocht je besluiten om je hond te laten afvallen, maar toch niet helemaal goed weten hoe en op welke manier te beginnen, dan kun je ons van Ozzles Dogfood altijd om advies vragen. Bijvoorbeeld voor het opstellen van een voedingsschema. Hoe eerder je ermee begint, des te groter is het gezondheidsvoordeel voor de lange termijn. Je hond zal je dankbaar zijn! 




Webwinkel Keur
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »