Voeding van pup

Voeding van pup

Als u sinds kort een pup in huis heeft of er binnenkort een mag verwelkomen dan komt er veel op u af. Want zo'n lief klein bolletje met een hoog aai gehalte heeft wel de juiste verzorging nodig om uit te groeien tot een goede gezonde hond. Aan u de schone taak om dat juist te begeleiden want per slot van rekening is uw hond afhankelijk van u. Een goede gezondheid begint aan de basis! Uw hond zal uw dankbaar zijn.

Voeding en gezondheid van een pup! 

Reikhalzend heeft u en uw familie er naar uit gekeken en eindelijk is hij daar! Uw nieuwe pup heeft zijn intrek genomen in uw huis als nieuw familie maatje. Natuurlijk heeft u al zijn spulletjes al klaar staan, een mooie bench ingericht met een zacht mandje op een tochtvrije plek in het zicht, speeltjes, voerbakjes, halsbandje, riempje etc. U heeft al geinformeerd naar puppylessen en naar een geschikte dierenarts. 

Van de fokker heeft u vast een puppystartpakketje meegekregen met zijn inentingsboekje en andere papieren en vast wat voeding welke hij bij de fokker gewend was te eten. Over de voeding voor de pup willen we graag wat meer vertellen. 

Welke voeding geef ik mijn puppy?

Er bestaan verschillende soorten hondenvoeding. 
- Hondenbrokken kunnen geperst of geextrudeerd zijn. Geperste brokken worden bij een lagere temperatuur bereidt (max.70 C) en de geextrudeerde oftewel krokante brokken zijn gebakken op hoge temperatuur tussen 130 - 200 C.
- Blikvoeding bestaat er in veel verschillende kwaliteiten, des te hoger het percentage hoogwaardig vlees, des te duurder het is. Blikvoer bevat veel vocht en soms allerlei toevoegingen. 
- Vers vlees het zgn. KVV (kant-en-klaar vers vlees) is een diepvries vers vlees voeding. Er zijn veel verschillende soorten en merken, in allerlei samenstellingen, met of zonder premixen, toegevoegde granen of groentes.
- Gestoomde voeding, vacuum verpakt. Bevat veel vlees, doch echter wel verhit. Is vaak vrij prijzig.
- BARFstaat voor Bones and Raw Food. Dit bestaat uit het zelf samenstellen van verse maaltijden in de juiste verhouding, spiervlees, vleesbotten, organen en groenten en supplementen. Dit vergt het nodige inzicht om te zorgen voor een complete voeding.

Een goede gezondheid begint aan de basis!

Welke voedingstoffen heeft mijn puppy nodig?

- Eiwitten, ook wel proteinen genoemd zijn opgebouwd uit essentiele en niet essentiele aminozuren. Eiwitten dienen als bouwstof voor spieren, ontwikkeling van organen en weefsels. De kwaliteit van de eiwitten wordt bepaald door de biologische eigenschappen, de verteerbaarheid en de bereidingswijze. 
- Vetten zijn nodig voor de verbranding van voedsel, zorgen voor isolatie van de innerlijke organen en als warmtebron voor het lichaam. Verder zijn vetten van belang tijdens het stofwisselingsproces en de opname van vitaminen en mineralen uit de voedingsstoffen. Vetten hebben een ontstekkingsremmende functie en zorgen voor ondersteuning van het immuunsysteem. 
Omega vetzuren zijn gezonde, onverzadigde vetzuren die essentieel zijn in het voedingspatroon van een hond, en die een hond niet zelf kan aanmaken, ze dienen dus uit de voeding te komen. Omega 6 vetzuren zijn over het algemeen ruim in voeding aanwezig, maar met name Omega 3 vetzuren dienen extra gegeven geworden, bijv. in de vorm van regelmatig vette vis (Petsfish Zalm, Vette vismix of als supplement) 
- Koolhydraten zijn zetmelen en suikers en zijn van belang als energieleverancier voor alle lichaamsprocessen en als brandstof voor de hersenen. Koolhydraten worden opgeslagen in de lever en de spieren om als energieleverancier te dienen. Honden nemen relatief weinig koolhydraten op en hebben er een relatief lage behoefte aan. Granen zijn een rijke bron van koolhydraten, maar granen zijn geen typische hondenvoeding. De vertering van koolhydraten gebeurt voornamelijk in de darmen, maar bij een te veel aan koolhydraten kan het zijn dat er te weinig enzymen zijn om alle koolhydraten af te breken. Hierdoor kan het slijmvlies van de dunne darm beschadigd raken waardoor er minder voedingsstoffen kunnen worden opgenomen en daarom ook grotere hoeveelheid ontlasting of diarree kan ontstaan. Ook kan de hond misselijk worden. Glutenrijke granen zijn o.a. tarwe, haver, gerst en spelt. Granen behoren niet tot de typische voeding van een hond. Glutenvrije granen/soorten  zijn o.a. rijst, mais, aardappel, sorghum, amarant, gierst en boekweit. 

- Vitaminen  
Vitaminen zijn nodig voor het organisme en kan de hond zelf niet of in onvoldoende hoeveelheden aanmaken. Vitaminen zullen dus uit de voeding gehaald moeten worden. 
Er zijn 2 groepen vitaminen; 
1.  In vet oplosbare vitaminen 
2.  In water oplosbare vitaminen 

Vet oplosbare vitaminen zijn
- Vitamine A    voor netvlies, huid & longen, afweersysteem, groei botvorming 
- Vitamine D3   essentieel bij botvorming
- Vitamine E     werkt als anti-oxidant, celbescherming, 
- Vitamine K     werkt bloedstollend 

Wateroplosbare vitaminen; 
- Vitamine B1 voor de energie- en koolhydratenstofwisseling, voor overdracht zenuwprikkels
- Vitamine B2 voor de celstofwisseling, energie omzetting, gezond houden van huid en haar
- Vitamine B6 bij metabolisme (stofwisseling) van eiwitten
- Vitamine B12 samen met foliumzuur betrokken bij aanmaak DNA, voor het zenuwstelsel
- Biotine (Vit B8) vorming van huid, nagels en haar 
- Foliumzuur (Vit B11) groei en weefselvorming
- Niacine (Vit B3) energie omzetting, zenuwstelsel 
- Pantotheenzuur (Vit B5) vetstofwisseling, energie omzetting
- Vitamine C  is anti-oxidant, anti-stress, wondheling, afweer tegen ziektes

Mineralen & sporenelementen;  
Mineralen:  calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium, chloride
- Zorgen voor de vorming van beenderen, skelet, tanden
- Noodzakelijk voor het goede verloop van de stofwisseling
- Ondersteuning spier- en zenuwfunctie
Sporenelementen: ijzer, zink, jodium, fluoride, mangaan, zink, chromium, selenium
- Zijn componenten van enzymsystemen en spelen rol bij hormonale functies
- noodzakelijk voo een goede groei
- slechts in kleine hoeveelheden nodig 

Voedingsvezels: 
- zijn onverteerbare stoffen die zorgen voor dat de darmwerking (peristaltiek) goed verloopt 
- zitten o.a. in brood, groente, fruit en aardappelen
- tekort aan voedingsvezels kan verstoppingen (obstipatie) veroorzaken
- voedingsvezels geven een verzadigd gevoel en zorgen hiermee dat overgewicht wordt voorkomen, want voedingsvezels leveren nauwelijks calorieen. 
 

Ons advies om uw pup gezond op te laten groeien

Goede voeding is belangrijk voor een verantwoorde, geleidelijke groei. Het moet alle voedingsstoffen bevatten, zonder onnodige kunstmatige toevoegingen, zoals conserveermiddelen, geur-, kleur- smaakstoffen. Deze belasten het lichaam onnodig en kunnen zich ophopen als afvalstoffen, welke ophoping zich op latere leeftijd kan vertalen in uiteenlopende problemen. 

1. Voer vers! 

Vers is natuurlijk gezond voor uw hond! Verse voeding is natuurlijk, bevat natuurlijke vitaminen en mineralen, zorgt voor een langzame doch gedegen groei van uw pup. Verse voeding bevat natuurlijke bacterien en enzymen, die zorgen voor een goede actief werkende darmflora, dus voor een optimale spijsvertering. Doordat vers vlees goed verteerd wordt heeft de pup ook veel minder ontlasting, die bovendien compact is en veel minder stinkt. 
Een ander voordeel van verse vlees voeding is dat je ontzettend veel kunt varieren. Variatie in vers is het toverwoord voor een hond die op latere leeftijd veel minder kans heeft op het ontwikkelen van (eiwit) allergieen, omdat hij op jonge leeftijd al met zo veel verschillende eiwitbronnen kennis heeft gemaakt. Een anders voordeel van vers is dat je pup veel minder snel overgewicht ontwikkeld dan bij droogvoer, omdat brokken veel koolhydraten bevatten, die opgeslagen worden in het lichaam. Een hond die op jonge leeftijd al overgewicht ontwikkeld, zal hiervoor zijn leven lang gevoelig voor blijven. Bovendien leven slanke honden langer en heeft deze minder kans op problemen die gerelateerd zijn aan overgewicht, zoals gewrichten, suikerziekte, nieren  etc. 

Op onze speciale PUPPY PAGINA treft u o.a. verschillende extra fijngemalen KVV maaltijden aan, speciaal voor pups alsmed andere puppy producten. 

Wij adviseren ook vanuit onze kennel om pups altijd de eerste 1,5 jaar volledig op vers vlees voeding te zetten, totdat ze volledig uitgegroeid zijn.  

Richtlijnen:  

LEEFTIJD  GRAM PER KG. 
LICHAAMSGEWICHT
LEEFTIJD  MAALTIJDEN 
PER DAG  
2-4 MAANDEN 40 - 60 GRAM  TOT 3 MAANDEN  4 X PER DAG 
4-7 MAANDEN 40 - 50 GRAM  3-6 MAANDEN  3 X PER DAG 
7-10 MAANDEN  25 - 35 GRAM  6-12 MAANDEN   2 X PER DAG 
10+ MAANDEN 20 - 25 GRAM  12+ MAANDEN  1-2X PER DAG 

LET OP! dit zijn slechts globale richtlijnen! Voer vooral 'op het oog' De hoeveelheid voer moet binnen enkele minuten ineens opgegeten zijn, de ribben moeten voelbaar doch niet zichtbaar zijn. 
Wij hebben ook een pagina met veel informatie over vers vlees voeding. Klik hier voor de link. 
 

2. Droogvoer of hondenbrokken

Wilt u toch liever droogvoer (lees; brokken) geven dan is dat uiteraard ook mogelijk. Wij adviseren u dan wel om dit regelmatig af te wisselen met vers vlees om de volgende redenen; 
- met vers vlees bouwt u darmflora op voor stabiliteit in het spijsverteringsproces
- u kunt veel meer varieren (voordelen lees hierboven)
- eten blijft leuk en interessant, doordat u varieert

TIPS:
- neem een brok met een zo laag mogelijk gehalte aan granen, of een volledig graanvrije variant en met een hoog vleesaandeel van hoogwaardige kwaliteit (gedroogd vlees is beter dan vleesmeel) 
- meng NOOIT krokante brokken met vers vlees
- introduceer aparte vers vlees & droogvoer dagen (om geen 'conflicten' in het spijsverteringsproces te veroorzaken) 
- geperste brokken verteren beter en sneller dan krokante brokken 
- geperste brokken kunnen evt. wel gemengd worden met vers vlees
- pas op met hoeveelheden! Voer niet te veel! 
- speciale puppy brokken zijn niet echt noodzakelijk indien u een goede brok neemt die alle voedingsstoffen bevat

3.Supplementen als gezonde toevoegingen

Vaak vraagt men ons of het nodig is om nog van alles toe te voegen aan de voeding van de pup, want de voeding is toch al compleet genoeg? 
Wij zijn van mening dat bepaalde supplementen echt een waardevolle aanvulling kunnen zijn voor de gezondheid van uw pup.

Waardevolle toevoegingen: 

- PROBIOTICA    zorgt voor een actief werkende darmflora, dus voor een optimale spijsvertering 
- ZALMOLIE        bevat essentiele vetzuren. Goed voor de vacht, huid, hart- en bloedvaten, gewrichten
- SCHAPENVET    beschermt de darmen, goed voor de vacht, spijsverteringsmechanisme etc. 
                        Wij hebben schapenvet als diepvries korrels (lamsvet) vloeibaar en als kauwsnacks
- ZEEWIER            Wordt ook wel het "Groene Goud" genoemd, is rijk aan vitaminen en mineralen 
- LIJNZAAD        heeft een brede werking o.a. spijsvertering, bevat veel hoogwaardige eiwitten 
- VEENDRENKSTOF  een zeer rijk bodemproduct vol met mineralen en sporenelementen

Deze natuurlijke, gezonde toevoegingen kunt u afwisselend geven aan uw pup zodat ze zo breed mogelijk profiteren van de gezonde werking van de individuele eigenschappen van ieder product. 

Een 'must' voor pups en jonge honden; 

Puppy Gelatinaat!  

Primeval Gelatinaat zorgt voor gezonde botten, gewrichten, pezen en banden van uw opgroeiende pup. Het skelet van de pup is volop in de groei en is daardoor kwetsbaar. Gelatinaat zorgt voor versteviging van binnenuit, pups kunnen namelijk rare en ongecontroleerde bewegingen maken die voor extra belasting van gewrichten en botten zorgen, met alle risico's van dien. 
Gelatinaat voor een sterk bewegingsgestel

Uiteraard is gelatinaat ook zeer waardevol voor volwassen honden. Gelatinaat van Primeval voor honden vanaf 1 jaar heeft een iets andere samenstelling. Lees HIER meer over gelatinaat voor honden vanaf 1 jaar. 


Ontwormen 

Over het nut van ontwormen van honden zijn de meningen verdeeld. Een feit is echter dat preventief ontwormen NIET bestaat! Ontwormen heeft alleen nut als uw hond ook daadwerkelijk -een overmaat- aan wormen heeft!  Dus als u ontwormd wil het niet zeggen dat er een week later geen wormen meer kunnen zijn. Ontwormen is een moment opname! Echter doordat u ontwormd worden ook alle goede bacterien en enzymen (darmflora) opgeruimd. Dit betekent dat uw hond  zijn  darmflora weer moet opbouwen. Zoals u weet zorgt een goed werkende darmflora voor een optimale spijsvertering. U kunt zich voorstellen dat, indien de darmflora aangetast is, dit vervelende gevolgen heeft voor de spijsvertering. 

U kunt er wel voor zorgen dat het milieu voor wormen en andere parasieten erg onaantrekkelijk wordt door het toedienen van natuurlijke middelen zoals PUUR Parasiet balans en knoflooktabletten


Heeft u behoefte aan advies aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag!  
U kunt ons HIER  een bericht sturen. 

Webwinkel Keur
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »