Natuurlijke bestrijding van vlooien en teken

Natuurlijke bestrijding van vlooien en teken

Honden en katten kunnen veel last hebben van vlooien, teken en andere insecten. Ozzles Dogfood heeft echter ook uitstekende middelen op natuurlijke basis om vlooien en teken te bestrijden en ter voorkoming dat ze je hond of kat besmetten. Van de chemische middelen kunnen sommige honden huid- of andere irritaties krijgen en dan is natuurlijke bestrijding en preventie een beter alternatief voor de gezondheid van hond of kat!

Vlooien en teken bestrijden en besmetting voorkomen bij hond of kat   

Met name vlooien en teken kunnen veel overlast veroorzaken bij honden en katten. Ook andere insecten zoals muggen en zandvliegen kunnen vervelend zijn voor je hond. Ze veroorzaken irritaties, jeuk en kunnen ziektes overbrengen. 

Controleer je hond of kat dus regelmatig als hij buiten is geweest. Teken leven in hoog gras, struiken en in de bossen. Teken zijn een soort kleine spinnetjes die zich volzuigen met bloed van hun slachtoffer. In onze blog over teken lees je er meer over. Klik HIER voor de link naar het betreffende nieuwsartikel in ons blog. 

Vlooien zijn bloedparasieten en leven van het bloed van gewervelde dieren, maar sommige soorten kunnen ook bij mensen en andere huisdieren, zoals vogels voorkomen. Vlooien leven van bloed van warmbloedige dieren, die de gastheer wordt genoemd. Ze leven dus niet zoals teken continue op de gastheer maar ze komen er alleen om bloed te zuigen. 

In Nederland is de zogenaamde kattenvlo de meest voorkomende vlooiensoort. De mensenvlo en hondenvlo wordt in West-Europa zelden aangetroffen. 

De levenscyclus van de vlo

De levenscyclus van een vlo

Vlooien zijn insecten die een volledige gedaantewisseling ondergaan. Ze beginnen als eitje waarna er larve, dus een soort wormpje uitkruipt. Deze larven vervellen twee maal en verpoppen dan. Verpoppen van een larve betekend dat deze in een soort cocon, een harde huid verandert. Binnenin transformeert de larve zicht tot het volwassen stadium, zoals we de vlo het beste kennen. Het hele proces begint opnieuw nadat de vlo zich heeft voortgeplant. 
Behandelen en voorkomen van vlooien en teken 

Er zijn heel veel middelen om vlooien, teken en andere insecten bij honden en katten te bestrijden en te voorkomen. Veel van deze producten zijn echter op chemische basis en kunnen allerlei irritatie problemen bij je hond of kat veroorzaken. 

Ozzles Dogfood staat voor Natuurlijk Gezond Hondenvoer en dus uiteraard ook voor de natuurlijke aanpak van het bestrijden en voorkomen van vlooien, teken, insecten en parasieten.  

Er zijn bij Ozzlesdogfood verschillende producten verkrijgbaar die als basis natuurlijke grondstoffen bevatten met de eigenschappen dat ze vlooien, teken, insecten en parasieten het leven zuur maken, waardoor de hond of kat minder aantrekkelijk wordt voor ze. 

Natuurlijke producten tegen vlooien, teken, insecten en parasieten 

We onderscheiden een 5-tal verschillende anti-insecten producten bij Ozzles Dogfood. 
  • Halsbanden  van Menforsan 
  • Pipet (spot-on) van Menforsan 
  • Shampoo  van o.a. Menforsan en Carnis 
  • Spray van o.a. Menforsan, Eden Products en Carnis 
  • Tabletten en capsules van o.a. Puur en Sana

Vlooien en tekenband voor kat en hond op natuurlijke basis 

De Spaanse firma Menforsan is al ruim 40 jaar gespecialiseerd in natuurlijke dierverzorging en produceert de Menforsan producten uitsluitend met natuurlijke grondstoffen.  De vlooienband voor hond en kat hebben een one-size-fits-all sluiting, dus passen op elke hond of kat en zijn makkelijk verstelbaar. De essence van citronella en eucalyptus heeft een werking van ongeveer 90 dagen. Als je hond gaat zwemmen, kan je beter de band even afdoen en later weer omdoen om de werking niet te verminderen. De Menforsan anti-vlooien en tekenband zijn ook geschikt voor pups, dragende teven en honden met een allergie tegen regulier kunstmatige vlooienbanden. 

Spot-on pipet natuurlijke bescherming via druppeltjes in de nek 

Menforsan anti vlo en teek pipet voor honden De anti-vlo en teek pipetjes van Menforsan zijn vooral erg handig als je niet je hond of kat de hele dag
een halsband om wilt laten dragen. De pipetten bevatten allerlei natuurlijke 
afweerstoffen waar vlooien, teken en insecten een hekel aan hebben.
De werking van de pipetjes is ongeveer 30 dagen. Je kan ze eenvoudig in de nek druppelen. Ze zijn ook voor pups te gebruiken.  De werking gaat verloren indien je in het water gaat met je hond, dus dan zal je een nieuwe pipet moeten gebruiken.  
 

Shampoo om vlooien te verwijderen  

Wanneer je hond of kat al onder de vlooien zit, kun je deze het beste even goed wassen met een natuurlijke shampoo waarmee de huid en vacht niet wordt aangetast maar waarbij wel tegelijk een actieve bescherming vormt waardoor vlooien, teken en andere insecten zich niet meer thuis voelen op de vacht van je hond of kat.  De zuurtegraad (PH-waarde) van de shampoo's is aangepast aan de huid van de hond en zal dus geen irritaties geven. We hebben Menforsan shampoo's met citronella extract of met NEEM-extract. Van Carnis heeft Ozzles Dogfood ook een anti-vlo shampoo. 

Spray ter bestrijding en preventie tegen ongedierte 

Ozzles Dogfood heeft een aantal verschillende sprays in het assortiment die gebruikt kunnen worden als je hond of kat al een besmetting met vlooien heeft opgelopen. Met de spray van Menforsan op citronella basis of met NEEM-extract kan je je dier behandelen. De vlooien zullen verdwijnen en niet snel terug komen indien je de behandeling dagelijks herhaalt indien er sprake is van een besmetting. Gebruik je de spray ter preventie dan kun je het beste je hond of kat 2 -3 x per week preventief behandelen. Teekaway van Eden Products is ook een effectief middel tegen vlooien en teken, de werking is net als de Menforsan spray maximaal 24 uur en dient dus regelmatig herhaald te worden! 
Speciaal voor katten heeft Menforsan ook een spray tegen vlooien en teken ontwikkeld. 

Mand en omgeving ook behandelen tegen eitjes van vlooien! 

Maar een klein deel van de vlooien zitten op je hond of kat. De eitjes, larven en coconnen zitten in de omgeving van je huisdier. Als je dus je hond of kat behandelt tegen vlooien dan moet je zeker de omgeving van je hond of kat niet vergeten. Denk daarbij bijv. aan de vaste ligplaatsen, zoals de mand of de bank, bench en kleedjes. Ook tussen naden, kieren en spleten in huis kunnen de eitjes, larven of coconnetjes zitten.  Dus goed stofzuigen en reinigen en vervolgens goed behandelen met de omgevingsspray van Teekaway kan zeker helpen! 

Natuurlijke afweer door supplementen in voeding

Je kunt ook je hond dagelijks een supplement geven door zijn voeding waardoor het milieu in het lichaam van je huisdier zo onaantrekkelijk wordt dat vlooien en teken en parasieten het geen aangename plek Knoflook kan ook helpen tegen vlooien en tekenvinden om te verblijven. Knoflook bevat o.a. aliine welke in het bloed wordt opgenomen. Deze stof heeft o.a. een antiparasitair (anti-vlo, teek, mijt en worm) en antivirale (virusremmend) werking en kan hierdoor ter ondersteuning gebruikt worden als vlooien- en ontwormingsmiddel bij hond en kat.
Knoflook tabletten zijn bij ons verkrijgbaar in potjes van 100 en 200 tabletten. 

Puur Parasiet balans bevat allerlei kruiden en specerijen en zorgt voor een onaantrekkelijk milieu in de darmen. 

Verm-X zorgt ook voor een gezonde, actief werkende darmflora, waardoor je hond of kat een betere weerstand van binnenuit heeft tegen parasieten. Verm-X is verkrijgbaar in een vloeibare variant en kan dan als maandelijkse 3-daagse kuur worden gegeven of als smakelijk hondenkoekje en kan dan dagelijks als tussendoortje worden gegeven. 
 

Ozzles Dogfood biedt bescherming voor je hond of kat op natuurlijke manier! 

 

Webwinkel Keur
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »